BBMTBM’de hizmete açılan bu sergi, insanoğluna geçmişin ayak izlerini sunacak.

Kültürel ve jeolojik açıdan zengin bir coğrafyaya sahip olan ülkemiz, Doğa Tarihi Müzelerinin nitelik ve niceliği açısından gelişmiş ülkelerdeki uygulamalara oranla geri kalmaktadır. Ülkemizde doğa tarihi alanında yapılan çalışmalara gerekli önemin verilmesi bilimsel ve kültürel gelişimin de ivmelenmesine katkı sağlayacaktır.

Fosilbilim Sergi Salonumuzun temel işlevi alternatif yöntemlerle – görsel, dokunsal, işitsel, deneysel, yaratıcı, sorgulayıcı – eğitimi amaçlamasıdır. Bu eğitim ister doğrudan bilime ve bilgiye, ister duygulara yönelsin, gençlerimize katacağı yaşantısal zenginliklerle onları bilişsel ve duyuşsal açıdan donatıp daha yaratıcı olmaya yöneltecektir.

175 m2’lik bir kapalı alanda kalıcı olarak oluşturulan bu eğitim ve sergi salonunda, paleoartistik unsurlar eşliğinde derinlik ve boyut algısı bir zaman tüneli etkisiyle sağlanmıştır. Hazırlanan 46 adet üç boyutlu figür ve mulajlar, 95 m2’lik rölyefler ile duvarda ve tavanda uygulanan 100 m2’yi bulan görsel tasarımlar, 545 milyon yıllık zaman tüneline eşlik etmektedir.

Sergi Salonu kıtaların, okyanusların, gökyüzünün, bitki örtüsünün ve canlıların son 545 milyon yıldan günümüze zaman içerisinde geçirdikleri değişimlerin, bilimsel verilere uygun olarak ve sanatsal vurgularla anlaşılır hale gelmesini sağlamaktadır. 3 boyutlu görsellerin yer aldığı bu mekanda ziyaretçilerimiz kelimenin tam anlamıyla geçmişe yolculuk yapacaktır. Bu yolculuk sayesinde bugün doğaya bıraktığımız izlerin, yarın yeni nesillerin önüne geleceği gerçeğini de ortaya koyacak, tabiat tarihi sanatın içinde canlanacaktır.

Ocak ayı başından itibaren randevu sistemi ile hizmet vermeye başlayan Fosilbilim Sergi Salonumuz’da 15 kişilik gruplar halinde gezilere başvuru yapılabilmektedir. Bornova Belediyesi’nin tüm sosyal hizmetlerinde olduğu gibi, vatandaşlarımız bu sergiyi de yine hiçbir ücret ödemeden ziyaret edebilmektedir.

Mevlana Toplum ve Bilim Merkezindeki diğer Bilim Kulüpleri gibi beş yıldan bu yana devam eden Fosilbilim eğitimleri artık bu sergi salonunda yapılacaktır. Öğrencilerimiz 5, 10 ve 12 haftalık programlara katılarak tanık olacakları atmosfer içerisinde, bilgiye yaşayarak ulaşacaktır.

Ayrıca, ilki alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla bilimsel bir çalıştay, diğeri ise bölgemizdeki fen öğretmenleri ile “Fosilbilim Sergi Salonunun eğitimlerin bir parçası olarak nasıl kullanılabileceği” üzerine olmak üzere 2016 yılında yine bu salonda iki farklı çalıştay yapmayı planlanmaktayız. Bu çalıştaylar sayesinde öğretmenlerimiz kendi öğrencileri ile buraya düzenli olarak gelerek derslerini bu eşsiz ortamda işleyebileceklerdir.

Kısacası açılışını yapmaktan onur duyduğumuz Fosilbilim Sergi Salonu, işte böylesine önemli bir işlev üstlenecektir. Uzun zamandır hepimizin heyecanla beklediği bu özel salonda sizleri de aramızda görmek, emeklerimizi daha kalıcı kılacaktır.İnsanoğlunun yaşamına kıyasla içinde bulunduğumuz dünyada yaşam milyonlarca yıldır devam ediyor, canlılar ve doğa varlığını geliştirerek aralıksız sürdürüyor. Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi (BBMTBM) olarak, 545 milyonluk geçmişin ayak izlerini ortaya koyacak bir sergi hazırladık. BBMTBM’de hizmete açılan bu sergi, insanoğluna geçmişin ayak izlerini sunacak.