BİYOLOJİ LABORATUVAR

DNA’dan hücreye, tek hücrelilerden mikroskobik diğer canlılara, bitkilerden hayvanlara pek çok canlının dünyasına açılan bir pencere; Biyoloji Kulübü. Günlük yaşantımızda, yolda yürürken, yağmur yağarken etrafımızda bulunan canlıların bazen farkına bile varmayız. Aslında bu canlıların hayatımızda ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu biliyor musunuz? Solucanların evimizdeki atıkları nasıl toprağa dönüştürdüğünü, o küçücük karıncaların nasıl bu kadar ustaca yuva yaptıklarını, kelebeğe dönüşen ipekböceğinin yaşantısının sadeliğini, burada, Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’nde eğlenerek öğrenebilirsiniz.

biology

Mikroskop

Canlıların temel ihtiyaçlarını nasıl karşıladıklarını, tek hücrelilerin nasıl beslendiklerini kendi modellerinizi yaparak keşfedebilirsiniz. Tiyatro oyunu oynayarak DNA’yı çoğaltabilir hatta parçalayabilirsiniz.

Hayatımızda büyük öneme sahip oksijeni bitkilerin nasıl ve hangi koşullarda ürettiğini, anne babamıza ait benzer özellikleri nasıl kazandığımızı ve bunun gibi pek çok canlılarla ilgili bilgilere sıkılmadan ulaşmanın artık bir yolu var.

Küçük yarışma ve bulmacalarla donatılmış eğlenceli etkinliklerle klasik yöntemlerden uzak işitsel, görsel ve dokunsal temaların tümünü kullanarak  bilime duyduğumuz ilgiyi sınamak ve gelecekte vereceğimiz kararlarda  ufkumuzu genişletmek artık uzak değil.

Biyoloji kulübünde diğer kulüplerde olduğu gibi etkinliklerde kullanılan  yaratıcı gücünüzün açığa çıkmasını sağlayacak basit düzenekler ile  yaptığımız etkinlikleri büyük küçük demeden bilime ilgi duyan her yaştan insanla paylaşabilecek ve geliştirebileceğiz.

bio

Tohum Çimlendirme Etkinliği

Biyoloji kulübünde  eğlenmenin yanında bir bilim insanı nasıl çalışır, nasıl gözlem yapar, nasıl düşünür, ekip çalışmasının önemi nedir gibi olguları öğrenebileceğiz. Örneğin Cepte tohum deneyi etkinliğinde, önce gruplara ayrılarak ekibin nasıl oluşturulduğunu görecek, daha sonra farklı bitki tohumlarını inceleyerek nasıl gözlem yapacağımızı, gözlemlerimiz arasında fark olup olmadığını varsa bunları nasıl değerlendirmemiz gerektiğine karar vereceğiz. Oluşturacağımız her ekip, aynı tohumla  farklı koşullarda yetiştirilecek bir deney düzeneği hazırlayacak. Bu hazırlanan düzeneklerin özelliklerini  kayıt ederek bilimsel çalışmalarda sık karşılaşılan bir problemi ortadan kaldırabileceğiz. Oluşturduğumuz bir ekip tohumları on gün boyunca oda sıcaklığında ve karanlıkta bekletirken, bir diğer ekip tohumları oda sıcaklığında sürekli ışıkta bırakacak. Başka bir ekip, sadece oda koşullarında tohumlarını çimlendirirken, diğer bir ekip de farklı bir sıcaklıkta her gün aynı saatte çimlenen tohumunu aynı yönde çevirecek. ve on gün boyunca gözlediği değişimleri (kök uzunluğu, filiz uzunluğu, renk değişimi vb.) kayıt edecek. Günde iki defa fotoğrafı çekilen çimlenen tohumların değişimini hazırlayacağımız küçük bir animasyonla   hızlı bir biçimde görebileceğiz. Böylece hem bir bilim adamının nasıl çalıştığını hem de bir bitkinin tohumunun çimlenmesi için gerekli olan ideal koşulların neler olduğunu eğlenerek öğrenebileceğiz.

Haydi canlıları keşfetmeye…