Popüler Bilim Kulüpleri Eğitimleri

Bornova Belediyesi Dost Bilimevi – Mevlana Toplum ve Bilim Merkezinde toplam sekiz kulüp bulunmaktadır. Bu kulüpler laboratuvar ve eğitim odalarından oluşmaktadır. Bilim Merkezinde Astronomi Odası, Biyoloji Laboratuvarı, Kimya Laboratuvarı, Fizik Laboratuvarı, Felsefe Odası, Mekatronik ve Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı gibi düzenli eğitimlerin verildiği odalar bulunmaktadır. Her yeni eğitim döneminde, ayrı ayrı her kulüp için başvurular alınmakta ve kabul edilen öğrenicler toplam 8 hafta süren bilim eğitimleri almaktadır. Bu eğitimler uygulamalı ve eylenceli bir çok farklı etkinliklerden oluşmaktadır. Her kulübün kendi eğitim programı mevcuttur ve genellikle öğrencilerin doğrudan katılım gösterdiği atölye çalışmaları şeklinde uygulanmaktdır. Kimya deneyleri, mikroskoplar ile canlıların incelenmesi, teleskoplar ile Güneş lekelerinin gözlenmesi, Van de Graaff jeneratörü ile elektrik deneyleri, robotları programlama çalışmaları gibi bir çok etkileyici ve aylenceli bilim etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.


Fosil Bilim Sergi Salonu

Fosil Bilim Sergi Solunu da merkezimizde mevcuttur ve bu sergi salonuna günlük geziler kabul edilmektedir. Üç boyutlu görsellerle ziyaretçilerimizi geçmişe yolculuk yapacağı Fosil Bilim Sergi Salonuun temel işlevi kıtaların, okyanusların, gökyüzünün, bitki örtüsünün, canlıların son 540 milyon yıldan günümüze zaman içerisinde geçirdikleri değişimlerin, bilimsel verilere uygun olarak ve sanatsal vurgularla, anlaşılır hale gelmesini sağlamaktır. 175 m2’lik bir kapalı alanda oluşturulan bu eğitim ve sergi salonunda, paleoartistik unsurlar eşliğinde derinlik ve boyut algısı bir zaman tüneli etkisiyle sağlanmıştır.


Bilim Kampları

Şubat ayı ara tatillerde Bilim Merkezinde 1 hafta süren etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinliklerde her bilim kulübü ile ilişkili atöyle çalışmaları yapılmaktadır. Etkinliklere katılmak için mutlaka başvuru yapılmalı ve kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bazı Bilim Kampları özel alanlara yönelik gerçekleştirilmektedir. Örneğin Fosil Bilim Kampı, Yenilenebilir Enerji Bilim Kampı gibi. Bu durumda ilgili alana özgü atölye çalışmalarına ağırlık verilmektedir. Tatil boyunca her gün 4 saat süren etkinlikler o hafta boyunca devam etmektedir.


Seminer ve Çalıştaylar

Bilim Merkezimizde 180 kişilik çok amaçlı bir salonumuz bulunmaktadır. Bu salon ses ve görüntü sistemleri ile tam donanımlı bir salondur. Böylece toplu seminerler ve çalıştaylar için çok uygun bir kulanıma sahiptir. Merkezimizi ziyaret eden öğrenci ve velilere yönelik toplu seminerler burada verilmektedir. Astronomi ile ilgili “Yer ve Gök Çalıştayı” bu salonda gerçekleştirilmiştir. Ayrıca kadınlara yönelik farkındalık seminerleri, çocuklara yönelik diş sağlığı seminerleri burada gerçekleştirilmektedir.