FOSİL BİLİM KAMPI / 24-27 Ocak 2017

Bilim merkezimiz her sene, okulların yarı tatilinde ve yaz dönemlerinde düzenlediği bilim kamplarına, 2017 yılında Fosil Bilim Kampı ile devam etmiştir.

Katılımcılar, dört gün boyunca gezegenimiz ve canlıların tarihini, fosil kayıtlar eşliğinde eğlenceli deneylerle işlemiştir. Katılımcılar, paleontoloji, biyoloji, astronomi, kimya ve fizik kulüplerinde etkinliklere katılmış, dünyamızın 4,5 milyar yıllık tarihine bir projeksiyon tutmuştur.

Toplam 40 öğrencinin kabul edildiği fosil bilim kampında, bilimsel yöntemler ışığında, disiplinler arası etkinlikler düzenlenmiştir. Katılımcıların dokunarak, hissederek, deneyleri kendileri yaparak doğadaki olguları öğrenmeleri sağlanmıştır.

Dünyanın oluşumu, ilk canlıların açığa çıkması, kıta hareketleri, yaşlandırma teknikleri, canlılığın çeşitliliği gibi konu başlıklarında etkinlikler yapılmıştır. Katılımcılar fosillere dokunarak, dünyadaki yaşamın tarihini ve dinamik yapısını görme olanağı bulmuştur.

Katılımcılar, fosil kalıplardan dinozor pençesi kalıpları almış, katlayıp yapıştırdığı maketlerle kıta hareketlerinin işleyişini görmüş, düşme deneyleriyle meteorların çarpma etkisini gözlemlemiş, canlıların çeşitliliğini anlamak için deneyler yapmış, kayalardan ve fosillerden gezegenimizin yaşını hesaplamış, büyük yok oluşları, dinozorlar çağını ve memeli canlıların oluşumunu işlemiştir.

DOST BİLİM EVİ – “Köyde Hayat Var” Bilim Pikniği – 2017

Bornova Belediyesi bilimi köylere götürüyor. Bornova Belediyesi Dost Bilim Evi – Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi “Köyde Hayat Var” sloganı ile başlattığı Bilim Pikniklerinde Bornova’ya bağlı olan köyleri (yeni adı ile mahalleri) geziyor. Bilim ekibimiz, Bornova’ya bağlı tüm köyleri, Cumartesi günleri sırayla gezmeye devam ediyor. 2015 yılında başlayan program, bu yıl Kavaklıdere ve Eğridere köyleri ile devam ediyor.

Bilim Pikniğine katılan öğrenciler, Güneş gözleminden kimya deneylerine, doğa yürüyüşünden arazi çalışmalarına, mikroskop ile gözlemden serbest düşme deneyine kadar birçok etkinliğe gün boyunca katılmaktadırlar. Aynı zamanda bilim şovları ile de eğlenerek öğrenmektedirler. Piknik havasında geçen etkinliklerde gün boyu ikramlar da yapılmaktadır.

“Köyde Hayat Var”

Bornova Belediyesi çocuklar için etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Bornova Belediyesi Dost Bilim Evi – Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi “Köyde Hayat Var” sloganı ile başlattığı Bilim Pikniklerinde Bornova’ya bağlı olan köyleri (yeni adı ile mahalleri) geziyor. Bilim Pikniği  29 Nisan 2017 Cumartesi günü Kavaklıdere Köyü’nde gerçekleştirilecek. İkincisi ise 06 Mayıs 2017 Cumartesi günü Eğridere Kötün’de gerçekleştirilecektir.

YAZ BİLİM KAMPI – I – II / 2017

Her yıl yaz aylarında düzenlenen yaz bilim kampı, Bornova Belediyesi Dost Bilim Evi, Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu bilim kampında Astronomi, Fizik, Kimya, Biyoloji, Fosil Bilim ile birlikte Robot Bilim alanlarında uygulamalı atölye çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Her bir bilim alanından eğitim gören katılımcılar, doğa bilimleri ve doğa hakkında birçok farklı bilgiler edinmektedir.

Mevlana Toplum ve Bilim Merkezinde gerçekleştirilen Yaz Bilim Kamplarının ilki 19-22 Haziran 2017, ikincisi ise 25-28 Temmuz 2017 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Her gün 13.00-17.00 saatleri arasında bilim merkezinde bulunun laboratuvarlarda verilen eğitimlere orta okul 6., 7. ve 8. sınıf öğrencileri katılabilmektedir. Yaz Bilim Kampı – II kapsamında açılan Robot Bilim programına ise 4., 5. ve 6. sınıf öğrencileri kabul edilmektedir.

Başvurular web sayfamızda yer alan başvuru formunu doldurup, mail ile bize göndererek yapılmaktadır ve eğitimlerin sonunda da katılım belgesi verilmektedir.

Adres: Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi,

Mevlana Mahallesi 1751 Sokak No:24 Bornova, İzmir

Telefon: 0 232 999 29 29 (Dahili: 3300), Fax: 0 850 209 83 82

webhttp://mtbm.bornova.bel.tr              e-posta:   bilim@bornova.bel.tr

Dost Bilim Evi – Fuar Etkinlikleri

İzmir Enternasyonal Fuarı’nda kapılarını 86. kez açarken, Bornova Belediyesi, bu yıl ki temanın “İnovasyon ve Enerji” olduğu Fuar’da birbirinden renkli ve eğitici etkinliklerle yer alıyor. Başkan Olgun Atila, “Dolu dolu yaşayalım” diyerek tüm İzmirlileri Fuar’a davet etti.

Bornova Belediyesi, 86. kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda renkli etkinliklerle yer alıyor. Proje, hizmet ve yatırımlarının da tanıtıldığı 3 No’lu Hol’deki stantta Fuar’ın “İnovasyon ve Enerji” temasına uyumlu bir biçimde bilim etkinlikleri yapılıyor.

Ziyaretçiler, her gün 16.00-23.00 saatleri arasında Bornova Belediyesi’nin standında enerji ile ilgili çeşitli atölye çalışmalarına katılabiliyor. Stant içinde bu atölye çalışmaları yapılırken, İZFAŞ tarafından 3 No’lu Hol’ün önünde kurulacak ortak etkinlik alanında da bilim şovları ve halk oyunları gösterisinden latin danslarına, müzik dinletisinden cimnastiğe fark yaratan gösterileri ile yine Bornova’nın farkı ortaya konuyor.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, tüm İzmirlileri Fuar’a davet ederek, “Buraya gelen vatandaşlarımız belediyelerimizin hizmet, yatırım ve projeleriyle ilgili herşeyi detaylarıyla öğrenme şansına sahip oluyor. Fuar, aynı zamanda bizlerin fikir alışverişinde bulunmasına da fırsat veriyor. Ama hepsinden önemlisi Dünya’nın dört bir pek çok ülke Fuar’ın katılımcısı. İzmirliler gelsinler ve tüm güzelliklerini dolu dolu yaşasınlar” diye konuştu.

Adres: Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi,

Mevlana Mahallesi 1751 Sokak No:24 Bornova, İzmir