12021Haz

NASA’nın Mars Helikopteri Hüner (Ingenuity) 5. Uçuşundan Sonra Yeni Bir Alana İndi

Konu: Astronomi

Okuma Süresi: ~5 dk.

Hüner tek yönlü gerçekleştirdiği uçuşu ile görevinde yeni bir evreye girdi…

19 Nisan 2021’de Mars’ta ilk uçuşunu gerçekleştiren Hüner aracı, başka bir gezegende uçurulan ilk araç olmuştu. 1,8 kg ağırlığında olan mini helikopter, bu uçuşta yaklaşık 3 metre yüksekliğe çıkmış ve yaklaşık 40 saniye sonra iniş yapmıştı. 22 Nisan’da ikinci uçuşunu yapan araç, kendisinin planlanan maksimum uçuş yüksekliği olan 5 metre yüksekliğe çıkmış, ancak bu sefer biraz yan yatarak 2 metre yana doğru uçuş gerçekleştirmiştir. Böylece aracın limitleri test edilmektedir. Üçüncü uçuş ile hem hız hem de uzaklık bakımından bir ilk olmuş ve 25 Nisan’da gerçekleştirilmiştir. Güneş enerjisi ile çalışan Hüner, bu uçuşta saniyede 2 m/s hızla 50 metre kuzey doğrultusunda uçmuş ve tekrar kendi iniş alanına dönmüştür. 30 Nisan günü dördüncü uçuşunu yapan mini helikopter, bu sefer 117 saniye boyunca uçmuş ve bir öncekinin iki katı hızda (4 m/s) uçuşunu gerçekleştirmiştir.

Şekil 1. Hüner mini helikopterinin ilk uçuşunda çektiği siyah-beyaz fotoğrafta Mars yüzeyindeki gölgesi.

7 Mayıs 2021’de beşinci uçuşunu yapan Hüner mini helikopteri, yine 5 metre yüksekliğe çıkmış ve 129 metre güneye uçarak, 10 metre yükseğe (şimdiye kadar gerçekleştirdiği uçuşlarının iki katı) çıkarak yeni uçuş alanına inişini gerçekleştirmiştir. Bu uçuş ile yeni bir evreye giren Hüner, Mars Rover aracı için bir izci görevi görmeye başlayacaktır. Yeni uçuş alanı Rover aracının planlanan rotası üzerindedir ve böylece Hüner’den çekilecek olan fotoğraflar sayesinde Mars Rover aracı için en verimli ve ilginç hedef kayaların araştırılmasına olanak sağlayacaktır. 

Şekil 2. Mars Rover aracı tarafından mini helikopter Hüner’in farklı tarihlerde gerçekleştirilmiş uçuşlarının fotoğrafları. 

Bu iki aracı birbirine yakın konumlandırmak lojistik bir gerekliliktir, çünkü mini helikopter Dünya ile doğrudan iletişim kuramamaktadır; Hüner ile iletişim Rover aracı üzerinden gerçekleştirilmektedir. 

Bir iletim istasyonu olarak görev yapan Rover, aynı zamanda Hüner’in tarihi uçuşlarını fotoğraflamakta ve sesi de kaydeden videolarla ile belgelemektedir. Ancak Mars Rover aracı yakında,  Mars’taki olası eski yaşamın izlerini aramayı ve gelecekte Dünya’ya getirmek için örnek toplayıp saklamayı içeren kendi bilim görevlerine odaklanmaya başlayacak.

Önümüzdeki birkaç hafta içinde birkaç uçuş daha gerçekleştirilecek ve ardından NASA bir durum değerlendirmesi yapacak. Tüm uçuş performansı verileri zaten elde edildi. Bu ve bundan sonraki yeni operasyonlar bize diğer gezegenlerdeki uçan makineler hakkındaki bilgilerimizi daha da genişletme fırsatı verecektir.

Kaynaklar:

https://www.space.com/mars-helicopter-ingenuity-first-flight-success

https://www.space.com/mars-helicopter-ingenuity-second-flight

https://www.space.com/mars-helicopter-ingenuity-third-flight-success

https://www.space.com/mars-helicopter-ingenuity-fourth-flight-success

https://www.space.com/mars-helicopter-ingenuity-fifth-flight-new-airfield

Derleyen: Tuncay Doğan, Dr. Astronom