Hakkımızda

Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi (MTBM), 2010 yılında Yaşam Boyu Eğitimde Bir Kent Projesi olarak belediyemiz tarafından hayata geçirilmiş ve bilim ile toplum arasında köprü kurmayı görev edinmiş bir bilim merkezdir.

Merkezimiz, Türkiye’deki diğer bilim merkezlerinden, sahip olduğu personel yapısı ile ayrılmaktadır. Bilim merkezindeki etkinlikleri geliştiren ekip, akademik çalışmalarına devam eden doktora öğrencisi ve doktora mezunu kişilerden oluşmaktadır. Personelimiz, merkezde üretilen tüm etkinlik programlarını, eğitim içeriklerini, projeleri, aktiviteleri vb. akademik çerçevede, disiplinler arası bir yöntem ve işbirlikleriyle oluşturmaktadır. Merkezimizde özgün olarak tasarlanıp uygulanan eğitim modüllerinin uygulama yöntemleri ile dış alan etkinlikleri ve projeleri, akademik çalışmalara ve tezlere konu olmuş, kitap bölümlerine girmiş, ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde makaleleri yayınlanmıştır.

Merkezimiz, Bornova Belediyesi’nin bilime karşı pozitif desteği sayesinde, özgün bilim-toplum projeleri geliştirebilmekte ve bunu halkla buluşturabilmektedir. MTBM, ulusal ve uluslararası birçok projede yer almıştır (Avrupa Birliği Projesi: Yenilenebilir Kaynaklı Enerji Teknolojileri Alanında Mesleki ve Teknik Eğitim Kapasitesinin Arttırılması; Avrupa Birliği Projesi: ESEB, Öğretmenlerle Evrim Çalıştayı; UNİCEF: Çocuk Dostu Kentler Projesi; Uluslararsı Göç Örgütü: Bilgisayar Laboratuvarı Projesi; TÜBİTAK: Bornova Bilim Şenliği, Bilim Genç Robot Bilim Projesi,  vb.)

Merkezimizin hedef kitlesi, yediden yetmişe tüm bilim meraklılarıdır. 2019 yılı itibarıyla bilim merkezimize, Genç Kaşifler Bilim Evi’nin katılmasıyla hedef kitlesi daha da genişleyerek ilkokul seviyesindeki katılımcılar için de hizmet üretmeye başlamıştır. MTBM, bu kitle içinde yaygın olarak ilköğretim ve lise kademesinde eğitim gören öğrencilere hizmet vermekle birlikte, merkez dışı etkinlikleri (Teleskoplarla Gökyüzü Gözlemi, Köyde Bilim Pikniği, Gezici Bilim Turı, Bilim Sohbetleri, Bilim Atölyeleri) ile özelde Bornova genelde ise tüm İzmir halkına ulaşmaktadır.

Merkezimizde düzenlenen bilim kulübü etkinliklerine, bilim kamplarına ve bilim atölyelerine, her yıl 800 ile 900 arası öğrenci katılmaktadır. MTBM’de ücretsiz olarak verilen bu eğitimlere katılacak kitlenin belirlenmesinde, öncelik dezavantajlı gruplara verilmektedir. Ayrıca yine merkezimizde bulunan ve alanında Türkiye’de tek örneği olan  Fosil Bilim Sergi Salonu 2016 yılından günümüze 27.000’e yakın ziyaretçiye hizmet vermiştir. Bunların yanında bilim merkezimizin bina dışında geliştirdiği etkinlik ve proje uygulamaları ile (Teleskoplarla Gökyüzü Gözlemi ile yaklaşık 3500 kişiye hizmet verirken, Bornova Bilim Şenliği ile 7000 kişiye kadar hizmet vermektedir) büyük bir katılımcı sayısına ulaşmaktadır.

MTBM, bilime ve bilgiye ulaşma yöntemlerini toplum için anlaşılır ve uygulanabilir bir düzeye getirmek adına, katılımcıları dinamik bir sürece dahil eder. MTBM katılımcılarına, doğanın işleyişini gözleyebilmek için deneyler yapma imkanı sunar. MTBM, katılımcılara kendilerini bir bilim insanı gibi hissetmelerini sağlayan laboratuvar ortamları sunarak, bilimsel metotlar eşliğinde bilgiyi ve doğasını araştırmayı, yeni soruların peşinden gitmeyi, bilmsel merakı diri tutmayı sağlar. MTBM kullandığı alternatif eğitim yöntemleri sayesinde, katılımcıların dokunarak, hissederek ve deneyerek doğadaki süreçleri keşfetmelerini ve bu olguların altında yatan bilimsel bilgilerin farkına varmasını hedefler. Katılımcıların sorgulayan, eleştirel düşünme beceresi kazanmış bireyler olarak bilim merkezimizden ayrılması gerçekleştirilen tüm etkinliklerin temel hedefidir.

Neler Var ?

Etkinlikler için merkezimizde özel olarak tasarlanan ve bilim kulüpleri olarak adlandırdığımız Biyoloji, Fizik, Kimya ve Robot Bilim laboratuvarları ile Astronomi Odası, Bilim Tarihi ve Felsefesi Odası, Matematik Odası ve Fosil Bilim Sergi Salonu bulunmaktadır. Aktif bir öğrenme ortamı olarak tasarlanan Fosil Bilim Sergi Salonu, insanları bir araya getiren, alternatif ve canlı bir mekan olarak tüm İzmir halkına hizmet vermektedir.

Nasıl Katılabilirim?

Yıl içinde, güz ve bahar dönemi olmak üzere verilen bilim kulübü eğitimlerinin yanında tematik kış ve yaz bilim kampları, bilim atölyeleri ve geziler düzenlenmektedir. Fosil Bilim Sergi Salonu’nda randevu ile yıl boyu rehber eşliğinde eğitimler verilmektedir. Ayrıca, açık alanda yürütülen şenlikler, bilim sohbetleri, bilim gösterileri ve geziler gibi etkinliklerle merkez binası dışında da hizmet verilmektedir. Tüm etkinlikler ücretsizdir. Farklı hedef kitlere göre yapılandırılmış etkinliklere katılım için online başvuru alınmaktadır.